Групировката определи нападателя като „боец на халифата”

Младеж нападна с брадва и нож пътници във влак в Германия. Ранени са четирима души. Трима от тях са в критично състояние. Нападателят беше застрелян, а отговорност за атентата пое ИДИЛ.

По темата

Големите германски медии акцентират върху това, че нападателят се е саморадикализирал. Той едва ли е имал връзки с ИДИЛ. Въпреки че терористическата организация го нарече свой боец. 

17-годишният афганистанец нападнал пътуващите във вечерния влак с викове „Алах Акбар”. До него стояли група туристи, които са пострадали.
 
Предполагаме, че е случайно, че е нападнал първо това китайско семейство. Във влака е имало само около 20-30 души. Китайците са били първите, които е срещнал", обясни вътрешният министър на Бавария Йоахим Херман.
 
След атаката момчето избягало от влака. А след него били пратени екип командоси.
 
„По случайност, поради друг инцидент, специално звено на полицията е било в района. Били са изпратени да търсят заподозрения. Той е видян край брега на реката. Опитал се да нападне полицаите и бил застрелян”, заяви Йоахим Херман. 
 
Момчето живеело в Германия малко повече от година. Дошло е като бежанец. Било настанено при приемно семейство без придружител. За това, че се е саморадикализирало, властите съдят по собственоръчно направено знаме на ИДИЛ в стаята му. Както и текст, в който се е опитвало да пише на арабски.
 
Властите все пак уточняват, че разследването продължава и все още се търси дали има връзки между терористични организации и 17-годишното момче.