Системата трябва да заработи в цялата страна след месеци

Пет болници в страната започват да работят тестово с новата система за взимане на пръстови отпечатъци.

По темата

Системата трябва да заработи в цялата страна след месеци, а ако пациентът откаже да се регистрира, ще трябва да има предвид една важна подробност.  „Той ще бъде лекуван,но ако не спази правилата, няма да се лекува по здравна каса, а по ценоразпис”, обясни доц. Михаил Радионов от Университетска болница„Св. Анна”.

За да се лекува безплатно в болница от 1 октомври, всеки здравноосигурен българин ще получи уникален идентификационен код. Това ще стане след като даде ЕГН-то си и четецът сканира показалците на ръцете му. Ще поставяме пръст върху биометричния четец, но само ако няма опасност за живота ни. „Спешните състояния първо се лекуват, после се вкарват в системата”, обясни Мартин Банков от НЗОК.

За някои групи здравноосигурени ще се правят изключения. Това са новородените, малолетните и непълнолетните, както и хората с увредени горни крайници.  Болниците ще имат два месеца гратисен период, в който да внедрят системата. Цената на четеца е 240 лева - пари от бюджета на всяко лечебно заведение.

Плановете на здравното министерство са пръстовия идентификатор да влезе не само в болниците, но и в аптеките и кабинетите на личните лекари.

Заради пръстовия отпечатък БЛС отказа да подпише рамковия договор за тази година, а джипитата неведнъж излязоха на протест.