Тийнейджърът се самоуби, след като отне живота на 9 души и прати в болница 16

18-годишен немски гражданин от ирански произход е извършил атаката в Мюнхен, при която загинаха 10 души. 16 души са в болница, трима от които са с опасност за живота. Шестима от убитите са непълнолетни. Нашият специален пратеник в града Марина Цекова следи ситуацията и последната информация от властите. 

 

По темата

Какво точно се е случило? Малко преди 18 часа, млад мъж започва да стреля по хората близо до заведение за бързо хранене в центъра на града. Стрелбата се пренася и в популярния търговски център „Олимпия”. В продължение на няколко часа, ситуацията остава неясна. Съобщават се противоречиви информации, включително и за броя на стрелците.

Силите за сигурност блокират централната част на Мюнхен, спряно е движението на обществения транспорт.  Свидетели разказват за трима нападатели, с дългоцевни оръжия. По-късно се оказа, че двама мъже, за които първоначално се смяташе, че са съучастници в стрелбата, са цивилни полицаи включили се в преследването на заподозрения.

В мащабната операция се включват общо 2300 полицаи, включително подкрепления от Австрия и Швейцария. Нападателят, който се самоубива на около километър от търговския център е идентифициран като 18-годишен мъж германско-ирански произход. 

„По време на издирването от полицията беше намерен мъж, който изглежда е извършил самоубийство. Въз основа на свидетелските показания и анализа на видеозаписите, смятаме, че именно той е заподозреният извършител, когото издирвахме”, съобщи началникът на полицията Хубертус Андрае.

В раницата му не открит експлозив, не се потвърждават и данните за използване на автомат, стрелецът имал само пистолет

 „Засега нищо не показва, че други хора са участвали в нападението. Разследването не показва нищо подобно”, обясни началникът на полицията.

При обиска в дома на заподозрения за снощното кръвопролитие в Мюнхен не са открити доказателства за връзка с ИДИЛ, съобщи  Хубертус Андре.

Мюнхенските прокурори съобщиха, че извършителят на нападението е страдал от депресия и е бил на психиатрично лечение. Следователите отдават предпочитание на версията, че нападателят е бил побъркан, предаде Франс прес.

"Изхождаме от принципа, че в този случай става дума за класически акт на побъркан, който очевидно е действал без политически мотив", каза говорител на баварската прокуратура. Извършителят на атаката не е бил известен на полицията преди това и няма криминално досие.

Шефът на полицията в Мюнхен подчерта и че престъплението и неговият извършител нямат абсолютно никаква връзка с бежанския проблем. От полицията обаче смятат, че има връзка между снощното нападение и норвежкия масов убиец Андерш Брайвик.

Мюнхенската полиция публикува на сайта си специален формуляр за фото и видеоматериали от трагедията. Полицията призова всички свидетели да й пратят материали от местопрестъплението, които да помогнат да попадне на следите на престъпниците.

Репортери: Марина Цекова, Любомир Бояджиев