Мурад Хамид е брат на съпругата на Шариф Куачи

Зетят на мъжа, извършил атентат в редакцията на френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо", се намира в България. Мурад Хамид е бил хванат на 28 юли на турската ни граница и е бил настанен в център за нелегални мигранти у нас. Това потвърди вътрешният министър Румяна Бъчварова.

По темата

"Той е задържан, установен. Всички последващи мерки са предприети така, както трябва да се случи. Той не е на свобода в момента. Изчакваме да мине съдебната процедура", заяви шефът на МВР.

"Имал е поведение, което е било типично за чуждестранен боец и по този начин е бил идентифициран", допълни тя. 

По информация на NOVA най-вероятно на 9 август ще се гледа решението на съда дали Хамид ще бъде екстрадиран във Франция. 

Смята се, че 20-годишният младеж, който е брат на съпругата на Шариф Куачи, е искал да се присъедини към редиците на ИДИЛ в Сирия или Ирак, съобщава Dariknews.

Антитерористичната прокуратура в Париж е започнала разследване с цел да бъде издадена европейска заповед за ареста на Хамид.

За известно време той беше заподозрян, че е третият човек от групата нападатели, атакувала редакцията на "Шарли ебдо" през януари 2015 г. Благодарение на солидното си алиби (бил е в час в гимназията в Шарлевил-Мезиер в момента на атентата) и на мобилизацията на съучениците му, той бързо беше оневинен, отбелязва "Журнал дю диманш".

Тогава Хамид заявява, че не иска замесването на името му в тези "варварски престъпления" да навреди на бъдещето му.

Името му се появи отново в публичното пространство на 25 юли тази година, когато семейството му обявява, че е изчезнал. Близките му се опасяват, че може да е потеглил към Сирия или Ирак.

Прокуратурата в Шарлевил-Мезиер сезира следствените власти в североизточния град Ренс, където се установява, че лицето е обявено за издирване и веднага разпространява описанието му. В резултат на това той е задържан на турската граница на 28 юли и върнат в България, където впоследствие е настанен в център за нелегални имигранти.