Родриго Дутерте е известен с грубия си език

Филипинският президент Родриго Дутерте, известен с грубия си език, предизвика нова полемика и недоумение във Вашингтон, като нарече посланика на САЩ "хомосексуалист" и
По темата
"кучи син", предадоха БТА и Франс прес.
 
В отговор американското правителство поиска обяснения. Говорителката на Държавния департамент на САЩ Елизабет Трюдо заяви, че филипинският шарже д'афер Патрик Чуасото е бил извикан за "разговор".
 
"Искахме да схванем по-добре защо е било направено това изявление" на Дутерте, каза тя.
 
Филипинското външно министерство обаче увери, че двустранните отношения "остават силни". 
Новият филипински президент, чийто цветист език и стил рязко се различават от тези на предшествениците му, направи хомофобските си изказвания в петък, говорейки за посланика на САЩ Филип Голдбърг в телевизионно предаване, отбелязва АФП.
 
"Както знаете, водя битка с посланика (на държавния секретар Джон Кери, бел. на АФП). С неговия хомосексуален посланик, кучия му син. Писна ми вече от него", каза Дутерте на разпространения в архипелага тагалски език.
 
71-годишният адвокат бе избран на поста през май след популистка и скандална кампания, по време на която не спря да отправя обиди срещу политическите си противници и дори срещу папа Франциск, когото също нарече "кучи син", тъй като визитата му предизвика задръствания в Манила, отбелязва Франс прес. Тогава Дутерте се скара за първи път с американския посланик, който наред с австралийския си колега бе разкритикувал остро скандална шега на кандидата за висшия пост по повод изнасилването и убийството на австралийска монахиня през 1989 г.
Сприхав и невъздържан, Дутерте заплаши в отговор, ако бъде избран, да скъса отношенията с Вашингтон и Канбера. Според него Голдбърг "се е намесил в изборите", което не подобавало на дипломата.
 
Филипините са сред най-близките съюзници на САЩ в Югоизточна Азия, припомня АФП. Скандалът избухна на фона на подкрепата на Вашингтон за Манила в териториалните й спорове с Китай в Източнокитайско море.