Групировката пое отговорност за нападението над „Керем Шалом”

Един от пунктове за доставка на хуманитарна помощ към Ивицата Газа беше затворен след атака на „Хамас”. Групировката пое отговорност за нападението над пункта „Керем Шалом” вчера следобед. При обстрела са загинали трима израелски войници. Малко по-късно, Израел нанесе удари в Рафа, в южната част на палестинската територия. Поразена е къща. Загинали са 13 души.

Рано тази сутрин, израелската армия е пуснала листовки и текстови съобщения до жителите на града, с призив да се евакуират в близката хуманитарна зона. Предупреждението се отнася до райони в източната част на Рафа.

Израелската полиция нахлу в офиса на телевизия "Ал Джазира" 

Израел не се отказва от намеренията си за офанзива в южния град на Ивицата Газа, въпреки предупрежденията на Запада да не прави това. След началото на операцията на Тел Авив в Газа, голяма част от многобройното население на анклава е изтласкано именно в Рафа.

Междувременно, израелските власти претърсиха офис на "Ал Джазира" в Йерусалим. Тел Авив спря излъчването на катарската телевизия на своя територия, след като я обвини в подстрекателство. От централата в Доха определиха действията на Израел като престъпни. 

„Нашето безпристрастно отразяване ще продължи. Ще продължим да търсим и двете гледни точки, въпреки че изгубихме правото да работим в Израел. Вече не можем да работим на терен там, но имаме други методи на събиране на факти и ще продължим да бъдем отдадени на обективното отразяване така, както сме правили от началото на тази война”, заяви Мохамад Муад, редактор в „Ал Джазира”.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase