Вилньов-Лубе последва примера на Кан

Втори френски град забрани носенето на буркини на плажа - бански, които покриват цялото тяло и косата. 

След като подобно решение взе управата на Кан, друга община на Лазурния бряг - град Вилньов-Лубе прибягна до същите мерки. 

Новината съобщи лично кметът на града Лионел Люка, представител на дясната партия Републиканците, предаде БТА.

По темата
Люка аргументира решението си, че не е уместно ходенето с буркини на плажа на града в общия контекст в страната. Той каза, че налага забраната и от хигиенни съображения.
 
Франция, която наброява първата мюсюлманска общност в Европа, в последните 18 месеца стана мишена на три големи джихадистки атентата и на още няколко нападения на радикализирани мюсюлмани, което доведе до покачване на напрежението спрямо мюсюлманите.
 
Заради наложената забрана кметът на Вилньов-Лубе беше обвинен от някои правозащитни организации в дискриминация. Той отхвърли обвиненията и каза, че онези, които ходят на плажа с буркини, се самоизолират и че те са тези, които трябва да бъдат обвинявани в дискриминация. 
 
Забраната на буркините беше наложена първо в Кан. А съдът отхвърли искането на група, представляваща френските мюсюлмани, които настояваха магистратите да анулират решението на кметството.
 
Адвокат на групата, наречена Колектив срещу ислямофобията във Франция, заяви, че ще обжалва въпроса в Държавния съвет - най-висшата административна инстанция на Франция.