Това заяви тя в интервю за френско радио

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова смята, че опитът й в организацията и в правителствените структури в България е предимство на кандидатурата й за поста на генерален секретар на ООН.

По темата

Вярвам твърдо в ценностите, които изповядват ООН и ЮНЕСКО и опитът, който имам начело на организацията, както и този преди това в политическия живот на моята страна по време на прехода на България към демокрация и отварянето й към света, ми помогна много и ме окуражи да се кандидатирам, заяви тя в интервю за френското радио Ер Еф И, цитирано от агенция КРОСС.

Генералният директор на ЮНЕСКО определи като свое преимущество и факта, че й се наложило да решава въпроса с финансовата криза в оглавяваната от нея организация. За целта било необходимо да осъществи редица реформи и да се справи едновременно с политически и финансови задачи.

Ирина Бокова отбеляза още, че характерът на конфликтите в света се променя и те вече не са между държавите, а вътре в тях. Наблюдава се разпадане на различни общности, етническо противоборство и преследване на религиозна основа.

Всичко това, което виждаме днес - кризата с бежанците, промените в климата, нетолерантността, екстремизма, тероризма, ме кара да смятам, че тези конфликти не показват, че ООН не съответства на проблемите, пред които е изправена. Точно обратото - имаме нужда от повече ООН, повече преговори, повече дипломация, за да се справим с подобни ситуации, коментира Бокова. 

Бокова зае пето място на второто предварително гласуване за избор на нов генерален секретар на ООН. Следващият вот ще се проведе на 29 август.