Експерти очакват хаос

Великобритания започна проверки на храните, идващи от Европейския съюз. Това става повече от три години, след като официално напусна Общността. Търговци и икономисти предупреждават, че мярката ще забави вноса и ще оскъпи стоките.

В навечерието на Великден: БАБХ проверява месото, яйцата и боите по магазините

Освен това, вносителите на храни ще трябва да плащат такса от до 145 лири за всеки товар от определени видове продукти, като например наденица, сирене, йогурт и цветя. Експерти предупреждават, че това ще удължи времето за доставка, ще усложни бюрократичните правила и ще повиши цените. Всичко това ще донесе негативи на британските потребители.

Гърция въвежда таван на цените за храните от "великденската кошница"

Според застрахователите новите регулации може да струват на компаниите на Острова 2 милиарда лири и да надуят инфлацията. Разходите за внос пък може да скочат с 10 на сто през първата година.

Физическите проверки на стоки и храни бяха отлагани на няколко пъти поради липса на инфраструктура и персонал. 

"Брекзит на практика е едно бедствие. Създаде недостиг на работна ръка, допълнителни разходи и огромна нова бюрокрация. Всичко това без всякаква нужда. Сега трябва да внасям  документи 24 или дори 48 часа преди вноса. Преди го правех на момента и просто ги вписвах. Това създава забавяния и вдига цената на продукта", обясни Дейвид Джоузеф, собственик на деликатесен магазин.

Според Андреас Георгиу, собственик на магазин за плодове и зеленчуци, нещата са станали много по-трудни. „Не само ние сме засегнати. Това пречи на търговците на едро, от които купуваме, както и на транспортните фирми. Стоката идва със забавяне, понякога с изтекла годност. Има доставчици, които отказват да карат стока за Великобритания, само заради допълнителната бюрокрация. Като видиш купчините документи ти идва да заплачеш", каза Георгиу.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase