До момента са инспектирани над 2000 обекта

По случай наближаващите празнични дни от Българската агенция по безопасност на храните продължават със засилените проверки в обекти за производство, пакетиране и търговия на хранителни продукти. Агенцията следи най-вече за качеството на продукти като агнешкото месо, козунаците, яйцата и боите за яйца. Проверките ще продължат и след Великден.

БАБХ започва проверки преди Великден

"Към момента по заповедта от 8 април до настоящия момент са извършени над 2000 проверки. Съставени са 6 акта. Насочени са за унищожаване храни с неясен произход - около 200 кг от животински и 50 кг - от неживотински произход", коментира Бистра Иванова от БАБХ.

Експертът обясни, че агнешкото трябва да бъде маркирано и допълни, че въпросната маркировка гарантира безопасността на продукта.

„Проверките включват един детайл и елемент, който има отношение към безопасността на храните. Сграден фон и технологично оборудване, условия и съхранение на храните, произхода им, етикиране, както и хигиенните практики, които се прилагат в обектите", разказа в ефира на "Социална мрежа" Бистра Иванова.

Тя апелира потребителите да купуват хранителни продукти от регламентирани места, да не се доверяват на многото реклами в интернет пространството, и да четат внимателно етикета.

Стажант-репортер: Алис Дамянова

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase