Според природозащитници обаче няма гаранция, че така ще се решат проблемите

Повече от сто сметища у нас не отговарят на европейските изисквания. Именно заради това Европейската комисия започна наказателна процедура срещу страната ни. Сега обаче започва рекултивация на сметищата.  

Екип на NOVA отиде на депото в Суходол. Там от няколко години вече не се докарват отпадъци, а до края на следващата година вече ще бъде напълно готово – облагородено и рекултивирано. 

По темата

Не така стои обаче въпросът със сметищата в цялата страна. Някои от тях все още са в много тежко състояние и създават редица проблеми за хората, които живеят наоколо.

Именно лошото състояние на сметищата бе повод през 2012 г. ЕК да започне наказателна процедура срещу България. В края на миналата година процедурата беше замразена, а сега държавата и общините ще плащат милиони, за да закрият опасните.

Според природозащитници обаче няма гаранция, че след рекултивирането на сметищата ще се решат проблемите със замърсената почва и подземните води под тях. Освен сметищата, посочени в наказателна процедура, има още десетки нерегламентирани.

Подобен е и случаят в село Ракитница, където хората протестират срещу изграждането на новото депо на Стара Загора, в което боклук ще изхвърлят 12 общини. Хората се притесняват за здравето си.

Според еколозите проблемите с боклука ще се решат, едва когато започне разделното изхвърляне и обработване на отпадъците. Рекултивирането на всяко едно от тези сметища отнема четири-пет години и струва милиони левове.