Израелската полиция е въвела засилени мерки за сигурност

Хиляди православни християни от цял свят в тези часове очакват слизането на Благодатния огън в Йерусалим, съобщават световните осведомителни агенции.

Това явление се случва всяка година на Велика събота, предшестваща главния християнски празник - Възкресение Христово.

От ранна сутрин вярващите се стичат към Стария град на Йерусалим, където се намира главната светиня на християнството - Църквата на Божи гроб, която според легендата е издигната на мястото, където Исус Христос е бил разпнат, погребан и след това възкръсва. Поклонниците ще трябва да прекарат няколко часа в пламенна молитва с молба за изпращане на огън, който се смята за чудотворен.

Благодатният огън ще пристигне в Русе от Румъния

Напливът от богомолци в навечерието на Великденските тържества тази година забележимо оживи тесните улици на Стария град, които бяха пусти през последните шест месеца поради спада на туризма поради ескалацията на израело-палестинския конфликт. Много поклонници не крият факта, че са се страхували да пътуват до Израел тази година, където все още е в сила военното положение, но те все пак се осмелиха да дойдат в Йерусалим, за да се присъединят към великото чудо.

Израелската полиция е въвела засилени мерки за сигурност, стотици полицаи следят за реда по улиците, а влизането в древната част на града е ограничено. Въведени са и ограничения за влизане в храма - вътре ще могат да влизат само притежатели на пропуски, раздадени от църковни организации, предупредиха от полицията в навечерието на церемонията.

Заради ситуацията в Израел Светият синод в България реши тази година да не се праща делегация до Израел и до светия град Йерусалим, която да пренесе Благодатния огън в България. Това обяви по миналата седмица Старозагорският митрополит Киприан, който е говорител на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриaршия.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Христо Кьосев, БТА