Огромният пожар изпепели 3000 декара борови масиви и широколистна гора

Бедственото положение за Харманли, вилната зона „Казала" и 4 села в общината се отменя със заповед на кмета Мария Киркова. Извънредната ситуация бе обявена в 18:00 часа в понеделник заради големия горски пожар, който обхвана 3000 декара. 

Почти половината от изгорелите терени са борови масиви и широколистна гора.

Три бяха първоначалните огнища на пожара. Те избухнаха приблизително по едно и също време, затова полицията не изключва умисъл при запалването огъня. 

Цяло денонощие пожарникари и доброволци се бориха със стихията. Жителите на Хармални и четири села изкараха безсънна нощ. 

„Като погледнах към Остър камък направо ми стана жално. Болно ми стана. Цялото небе беше в пламъци, червено. И си казах, че ако не го угасят, и ние ще изгорим. Селото беше цялото обгазено”, разказва Иванка Митева от с. Иваново.

По темата

Привечер пламъците стигат до фермата на семейство Здравкови, които отглеждат 60 бивола.

„Когато пристигнахме видях, че става по-опасно. Качихме се, приготвихме цистерната с водата. Сценарият е много лош. Изкарах работниците, животните”, обяснява фермерът Николай Здравков.

Животните и хората са изведени на безопасно място, а десетки огнеборци спират огъня на метри от фермата. Спасени са и няколко вили наоколо, а тази сутрин във фермата има добра новина.

„В 7 часа сутринта се роди малко малаче. Чакахме да ражда и ще го кръстим Пламен, защото си дойде с името”, казва Здравка Здравкова.

На километър в гората обаче пожарникарите, горските и военните продължават борбата със стихията. Въпреки че обстановката е доста по-спокойна, на места в гората има малки пламъчета, които с повишаването на температурата могат отново да станат големи.

„Пожарът е частично овладян, но само частично. Виждате, непреходим терен. Най-вероятно ще се работи на ръка. Имаме и втори пожар, който е на моста на Иваново, и там ще трябва да направим организация”, обясни Николай Вълчев - началник на областната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Хасково.

Репортер: Димитър Иванов