Реформаторите, от своя страна, остават разделени по въпроса как да се яви на изборите

БСП изненадващо скъса споразумението си с АБВ за президентските избори. Причината и за сближаването, и за раздора между двете партии е една и съща - кандидатурата на генерал Румен Радев. В дясно пък още умуват кой да е кандидатът им за президент. 

Докато в ГЕРБ все още умуват кой да е кандидат-президентът им за изборите, техните основни конкуренти са на път сами да поставят прът в колелата си, още преди предизборната кампания да е стартирала. Това стана очевидно днес и в ляво, и в дясно.

По темата

БСП няма да участва с АБВ в коалиция за президентските избори. Изявлението на лидера на левицата Корнелия Нинова дойде по време на брифинг на партията.  

Изненадани от изявлението останаха както репортерите, така и АБВ, които научиха от медиите за решението. Вместо коалиция от БСП предложиха на Георги Първанов инициативен комитет да издигне кандидатурата на ген. Румен Радев за президент.

Разделението с АБВ тръгнало по линия на формулировката на коалиционния документ. БСП

искали да се запише, че Румен Радев е тяхна кандидатура. Въпреки изявленията на АБВ, на „Позитано” не искали и ремонт на Конституцията в посока на засилване на президентските правомощия. Отрекоха името на вицепрезидента да е станало причина за разваляне на коалицията. 

До късния следобед от АБВ запазиха мълчание по темата.

В дясно ситуацията не изглежда по-различна. Реформаторският блок остава разделен по въпроса как да се яви на изборите.

Хората на Меглена Кунева не са съгласни Трайчо Трайков да бъде номинация на десницата, защото заявил, че при силна кандидатура от страна на ГЕРБ, той може да се оттегли в полза на управляващите. А сред имената на евентуалните кандидати вече се завъртя и това на столичния кмет Йорданка Фандъкова.  

Видео: БГНЕС