Около 13 хиляди излизат годишно от предприятието, за да отпъту­ват към клиенти в целия свят

„Кремона“ е единствената българска фабрика за производство на струнни музикални инструменти – цигулки, виоли, виолини, чела, укулеле, но най-вече – китари, които заемат 95% от бизнеса.

През 2024 г. тя ще отбележи сто години от основаването си и благодарение на нея Казанлък, освен град на розите и оръжието, е и дом на българското лютиерство.

СЛЕД ПОЧТИ 80 Г.: Музика, композирана в Аушвиц, ще прозвучи за пръв път

„Ние сме повече лютиери, отколкото фабрика, заради традициите ни в ръчното създаване на музикални инструменти“ , казва Теодора Димчева, която я ръководи.

На първия етаж на „Кремона“ дървообработващите машини режат и оформят детайли, от които ще се сглобят серии класически китари, за фламенко и джаз, за начинаещи и пърформъри, и бутикова партида цигулки, виоли, виолини, чела от най-високо лютиерско качество.

Около 13 хиляди инструмента излизат годишно от предприятието, за да отпъту­ват към клиенти в САЩ, Европа, Австралия. Цигулките се поръчват основно от Япония. Във Франция „Кремона“ е лидер в продажбите на класически китари, с гордост пояснява Димчева.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase