На място са екипи на пожарната

Бедствено положение в град Гълъбово заради пожар. Гора се подпали в посока село Мусачево. На място са екипи на пожарната. Помагат земеделските арендатори от региона и други доброволци. Пожарът е обхванал над 2500 дка, от които около 270 дка горски фонд. 130 дка пряко са със щети.

"Опасност за населението няма, има опасност само за последните постройки на квартал „Митьо Станев”, което най-вероятно е провокирало издаването на заповед от кмета на Гълъбово за бедствено положение", коментира пред  Агенция „Фокус” старши инспектор Михаил Михов от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

"В момента посоката на вятъра е към самия квартал и към последните къщи. Затова беше необходимо да бъдат съсредоточени екипи и много техника. На място работят пожарната на Гълъбово, цялата пожарна е събрана там”, поясни Михов.

Пожарът е възникнал около 12.10 часа от сухи треви и храсти. Вятърът е разпространил пожара на голяма площ. Обхваната е част от боровата гора, която е в непосредствена близост до квартала."Най-вероятно в тези постройки живеят хора, но засега не е необходима тяхната евакуация. Техниката на пожарната е съсредоточена именно там за защита на постройките”, посочи още той.

По думите му в гасенето на пожара са включени още пожарни автомобили от Стара Загора и от Държавното горско стопанство, като от община Гълъбово са предоставени водоноски и техника.

Междувременно зрител на NOVA изпрати видео в рубриката ни „Моята новина” на пожар в местността Пчелина във Варна:

Припомняме, че в 9 области на страната е обявен червен индекс за пожароопасност днес, съобщават от НИМХ.

Областите, за които важи предупреждението са Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян,Сливен и Стара Загора.

При този индекс са възможни са бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. В останалата част от страната важат оранжевият, жълтият, синият и зеленият индекс за пожароопасност.