Новият аксесоар може да се ползва към облеклото на служителките

На официална церемония по повод деня на победата в Турция днес за пръв път можеха да се видят жени в полицейски униформи, допълнени с нов аксесоар – забрадка под шапката.
Това стана възможно след промяна в регламента за облеклото на служителите в системата за сигурност в страната, информира БГНЕС. 

По темата

В. "Хюрриет“ посочва, че на площад "Таксим" в Истанбул полицейска директорка е привлякла вниманието, като се появила в униформата си, но с хиджаб под шапката. В състава на турската полиция и в специалните части има много млади жени, преминали успешно обучението и вписали се равнопоставено сред мъжете.

Днес на площад "Таксим" десетки жени полицайки бяха включени в засилените мерки по охраната на церемонията, но само въпросната шефка пристигна забулена със забрадка и нахлупила униформената шапка върху нея. Празникът бе отбелязан с поднасяне на венци пред паметника на Кемал Ататюрк и едноминутно мълчание в памет на загиналите, и завърши с изпълнението на националния химн.

В същото време бившият директор на полицията в Истанбул Хюсеин Чапкън с решение на съда беше задържан под стража, след като беше арестуван в Измир по подозрения за връзки с Фетуллах Гюлен. Освен Чапкън, магистратите решиха да пратят в затвора и бившия валия (областен управител) на Истанбул, заедно с още 11 други задържани висши администратори.