На младите животни ще бъдат поставени ушни марки

Управлението на националните паркове в Зимбабве започва кампания по отстраняване на рога на всеки от 700-те възрастни носорози в страната, за да бъдат защитени от бракониери, съобщи Фондът за защита на дивата природа Aware. На младите животни ще бъдат поставени ушни марки, информира БГНЕС. 

По темата

Директорката на фонда Лиза Марабини заяви, че това е категорично послание към бракониерите да не идват в Зимбабве за носорози.

Марабини посочи, че отстраняването на един рог ще струва 1,2 хиляди долара. В държавните природни паркове живеят 100 носорога, а останалите са в частни резервати.

По информация на агенция "Ройтерс" миналата година бракониери са убили в Зимбабве 50 носорога. А на африканския континент са били умъртвени общо 1305 животни.

Рогове се изнасят контрабандно от Зимбабве и Южна Африка. Цената им е хиляди долари. Във Виетнам и Китай вярват, че стрит рог от носорог има целебни свойства и лекува включително и рак. Рогът се смята и за афродизиак.

Рогът на носорога, който, подобно на човешките нокти, се състои главно от кератин, се използва в традиционната африканска медицина. Покупката и продажбата на рог от носорог е забранена от 1977 година в целия свят. В Зимбабве присъдата за убийство на носорог е 9 години затвор.