Причината е срив в системата на една от най-големите банки у нас

Хиляди българи - без достъп до парите си. Срив в системата на банка ДСК направи невъзможно тегленето и плащането с карта. Първи се оплакаха пенсионерите, които се наредиха на дълги опашки пред банкоматите. Не закъсняха и случаите на блокирани хора по бензиностанции и магазини, които не успяваха да платят.

 "Недостатъчна наличност" - този надпис стресна пенсионерите точно в деня, в който трябваше да получат парите си. 

По темата

Неприятно изненадани бяха и потребителите, опитали да платят сметките си с карта. Те се оплакаха в социалната мрежа, тъй като по думите им от банката не дават никаква информация.

В продължение на часове дълги опашки пред банките се виеха и в други градове на страната. В Пловдив от работещите банкомати не можеше да се изтегли сума, по-голяма от 50 лева. Това принуди служителите на банкови клонове да залепят бележки, че устройствата не работят.

Някои от хората споделиха, че след първата неуспешна транзакция сумата по сметката им е била блокирана. На друг клиент пък банкоматът директно "глътнал" картата и тя останала заключена в устройството.

От банка ДСК съобщиха за NOVA, че проблемът е технически и вече е решен за собствените устройства на банката. Все още обаче се работи по възстановяване на временно блокираните суми при теглене от банкомати на други банки.

Репортер: Ивомира Пехливанова