БСП дава областния управител на София на главния прокурор

Далавера с историческа забележителност и грабеж или спасяване на столичния център от грозна язва чрез изгодна сделка за държавата?

Апетитен терен в идеалния център на София е продаден на безценица. Частна фирма е купила земята под бившите царски конюшни срещу 90 лева на квадратен метър. БСП даде сделката на главния прокурор. „Теренът се намира на 100 метра от Народното събрание, а е продаден на цената на едни маратонки” , коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Седемте и половина декара под царските конюшни са продадени преди два месеца за общо 658 870 лева от областната управа в София на частната фирма „Евротрансбилд”.

 „Имаме груби закононарушения и погазване на грижата за държавната собственост”, коментира бившият областен управител на София Росен Малинов.  Теренът бил разделен на три части. Според БСП - за да се избегне задължението продажбата на големи държавни терени да минава през министерския съвет. Имало и становища на различни ведомства, че имотът не бива да се продава сега, тъй като е обект на съдебни спорове.

Частната компания обаче вече притежавала малък процент от терена. На това основание го придобила целия.  „Тази сделка се търкаля от 2005 година насам. Опитана да се реализира при три правителства”, коментира Росен Малинов. 

 „Няма грабеж, няма нарушаване на закона”, категоричен беше областният управител на София Веселин Пенев. В предизборна обстановка явно всичко е позволено, коментира той. 
Веселин Пенев обясни, че държавата няма никаква полза от терена под конюшните, защото над 80% от нея били застроени. Според него цената по никакъв начин не може да бъде приравнявана на пазарна цена.

Въпреки това БСП дава сделката на главния прокурор. Червените са сигурни, че и продажбата на самите конюшни е въпрос на време. „Най-големите въпроси са към премиера Бойко Борисов – той знаел ли е за тази сделка и стои ли зад тази сделка”, коментира Жельо Бойчев  от БСП.

Новият собственик на имота Янко Иванов е бивш шеф в Корпоративна търговска банка. Потърсихме неговата гледна точка чрез адвоката му, но така и не я намерихме. ГЕРБ и Реформаторският блок също отказаха коментар.