"Една група беше разбита, но има и други", коментира френският президент

"Един атентат беше предотвратен. Една група беше разбита, но има и други групи", заяви франският президент Франсоа Оланд при пристигането си в Атина за срещата на върха на средиземноморските страни от ЕС.

По темата

По думите му е бил предотвратен атентат и е била разбита терористична група след откриването на автомобил с газови бутилки в Париж през уикенда, съобщава "Франс прес", цитирана от БТА.

Припомняме, че кола с газови бутилки бе открита близо до парижката катедрала "Нотр Дам" на 3 септември. Аварийните светлини на возилото светели, а вътре имало седем газови бутилки, една от които празна. В колата е нямало детонатор, но били открити документи с надписи на арабски. Собственикът на автомобила е в разузнавателния списък на заподозрените в религиозна радикализация. На 8 септември при антитирористична акция бе арестувана една от дъщерите на собственика на колата.

По-рано френската полиция съобщи, че е задържала приятеля на една от трите заподозрени жени, арестувани във връзка с колата с газовите бутилки. Мъжът, известен на службите като радикален ислямист, бил задържан. Неговият брат е в ареста за връзки с джихадиста, който през юни уби полицай и приятелката му в дома им в парижко предградие.