Те ще продължат в следващите месеци

Започват проверки за предстоящия активен сезон за нелоялни практики при организираните туристически пътувания, съобщиха от Министерството на туризма.

От министерството посочват, че първите проверки са извършени на вчера от проверяващи служители на Министерството на туризма съвместно с Комисията за защита на потребителите, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация", Национална агенция по приходите и Икономическа полиция. Те ще продължат в следващите месеци.

Туризмът в ЕС във възход, отчетен е рекорден брой нощувки през 2023 г.

В петък са проверени осем автобуса, пътуващи за Турция. Проверка е извършена на туроператорите - организатори на пътуванията за законово извършване на тяхната дейност. При две от проверените фирми не е предоставено удостоверение за извършване на туроператорска дейност и валидна сключена застраховка отговорност. Не са представени ваучери, издадени на туристи, от един от проверените. Изискано е нередовните туроператори да представят липсващите документи в КЗП в законно установения срок. ИААА не е установила нарушения при проверката на превозвачите. При проверените лица, упражняващи професията екскурзовод, не са установени нарушения, добавиха от Министерството на туризма.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Ирина Евгениева, БТА