10% от общата сума от телевизионните пари отива във втора дивизия

В Испания безплатните или свободни за гледане телевизионни мачове не са много. Обичайно трябва да се задоволиш с втора ръка срещи от сорта на "Реал Сосиедад" – "Еспаньол" и то в петък вечер, както бе миналата седмица.

Останалото се плаща, като пакетите са различни, според това колко е богато и разнообразно футболното им съдържание. Но и клубовете трябва да се хранят, а за това им помагат телевизиите. Те пък си набавят вложеното във футбола от клиентите.

В испанския телевизионен футбол тази година има нововъведение, съобщава Gong.bg След като дълги години малките клубове само се облизваха на лъвския пай, който прибират от телевизионни права двата гранда "Реал" и "Барса", от сезона 2016/17 г. в Примера дивисион именно малките отбори дублират постъпленията си по тази линия.

Ето ви пример: Ако през миналата година скромен клуб като "Ейбар" е прибрал 18 милиона евро от телевизионните пари, то тази година баските могат да очакват цели 43 милиона! Над два пъти повече.

Това означава, че доста тимове с финансови проблеми, като "Бетис", например, ще подобрят състоянието си. Други, като "Лас Палмас" и "Реал Сосиедад", вече могат да си позволят да привличат играчи от по-висока класа, заради повишените си бюджети.

Е, да "Реал" и "Барса" никой не може да ги пипне с пръст, нито да достигне мегаграндовете, понеже те имат гарантирани по 140 милиона от това перо. Те са сключили договори с телевизиите, според които сумите не бива да са по-малки от 120-140 милиона за всеки един от тях.

Но "Атлетико" Мадрид скача много – от 45 милиона миналия сезон на 100 милиона тази година. "Севиля" пък достига 70 милиона от ТВ-права. Това, разбира се, е знатната зона в таблицата, но четирите най-добри испански клуба могат спокойно да мерят снага с най-силните в Европа по този показател. "Ювентус" прибира 94 милиона евро, "Байерн" – 50 милиона, а "Юнайтед", "Сити" и "Челси" гравитират около 130-те милиона.

10% от общата сума от телевизионните пари отива във втора дивизия, а останалите 90% са за майсторите. Ако продължим с дисекцията на сумите, то 50% се разпределя на равни части, 25% са в зависимост от класирането, а други 25% са разни бонуси от порядъка на посещаемост, социална значимост и прочие.

Тази година Лигата ще разпредели между клубовете си цели 1,5 милиарда евро, като в тази сума са включени и клубовете от Сегунда дивисион. Дори те могат да се надяват на минимум 2 до 5 милиона евро постъпления от ТВ-права всеки от тях. Не е малко.

КАКВИ МАЧОВЕ СЕ ГЛЕДАТ БЕЗПЛАТНО В ИСПАНИЯ

Не са чак толкова много мачовете, които могат да се гледат безплатно по телевизиите, така наречените „свободни“ мачове. Ето кои са те:

- По един петъчен мач от Примера дивисион /този кръг беше "Реал Сосиедад" - "Еспаньол"/, който изключва евроучастниците

- По един мач от Шампионската лига всеки кръг гратис, включително и финала. Тази година от Лига Европа не се излъчват мачове свободно.

- Финалът за Купата на краля, за Суперкупата на Испания и за Суперкупата на Европа

КОЛКО СТРУВАТ ПЛАТЕНИТЕ МАЧОВЕ

Платеният футбол струва при различните оператори между 6 евро и 30 евро на месец. Но в пакетите не съществува понятието „само футбол“, а те са част от цялостните пакети с по около 80 канала. А месечният абонамент за тях струва като минимално задължителни ставки между 44 и 65 евро, според различните оператори. В тази цена са и мачовете.

Отделно операторите предлагат различни пакети, включващи мачове от различни турнири.

Ето пример с популярния оператор Movistar:

- Срещу пакет от 80 програми /естествено не само спортни/ за 70 евро получаваш и по 8 мача от Първенството и Купата на краля

- Срещу пакет от 85 евро пак с 80 програми, освен испанските мачове, получаваш още Шампионската лига и Лига Европа.

- Срещу пакет отново от 80 програми, но за 110 евро, плюс горното можеш да гледаш още Висшата лига на Англия, Бундеслигата, Ередивизие и други.

Още спортни новини четете ТУК