Десетки лекари са принудени да връщат пациенти в Смолян

В Смолян профилактика на EVN, на трафопост доведе до блокиране на работата в медицинския център в областната болница. Десетки лекари бяха принудени да връщат пациенти.

„Понеже имаме проблем със захранването, ще те помоля да дойдеш утре сутринта в 8:30 часа да ти дам бележките да можем да го направим това изследване”, обяснява един от лекарите в болницата на свой пациент.

Иван е един от многото пациенти днес, който беше върнат от лекарите.

„Ще се наложи да идвам втори път. Ако бяхме от някъде другаде, щеше да е много по-сложно. Пътуване, пари”, коментира пациентът Иван.

Юлия идва от Рудозем. Заедно с болното си бебе чакат с надеждата да не се налага да пътуват и утре.

По темата

„Не е нормално, особено за малко дете, да чакаш. Не е лесно, ама нямаме избор”, констатира Юлия.

Пациенти и лекари негодуваха срещу изборът на EVN за деня и часът на профилактиката.

„Предстоят четири почивни дни. Може да се отдели и два часа за аварийната група. Знаят, че е болница, има пациенти, спешни случаи. За мен е неприемливо”, коментира Сергей.

Предварително оповестеното от EVN спиране на ток трае около 30 минути. Време, което поражда часове проблеми с главния сървър на центъра и блокиране на работата на лекарите.

„Амбулаторен лист не можем да пуснем, изследвания нищо не можем да правим. Можем само да разговаряме с пациентите”, казва д-р Марияна Методиева, специалист УНГ.

„Те разбутаха цялата система. Това можеше да стане след четири часа тогава, когато центъра не работи, да си свършат работа. Жалкото е, че хората не знаят, че ще имаме такива проблеми. Дошли са от 100 км и трябва да се върнат”, коментира ортопедът д-р Петър Фиданов.

От пресцентъра на EVN обясниха, че оповестили плановото прекъсване още преди седмица. Не получили и  писменно възражение от медиците.

Репортер: Анелия Веселинова