Излязоха последни данни за подкрепата към номинираните за президент

Месец преди старта на президентската кампания излязоха последни данни за подкрепата към номинираните за президент. Според проучване на "Екзакта Рисърч Груп" доверието към Ивайло Калфин е 35%, измерено още преди обявяването на кандидатурата му. 27% е одобрението за Татяна Дончева, а 25 на сто - за кандидата на левицата генерал Румен Радев. Така се очертава оспорвана битка за гласовете на левия избирател. Със сериозна подкрепа на този етап е Красимир Каракачанов 33%. Рейтингът на кандидата на Реформаторите Трайчо Трайков е 16%. Това показват данните от национално представително проучване на „Екзакта Рисърч Груп”, проведено сред 1000 пълнолетни българи в 89 населени места на страната от 5 до 12 септември, 2016 г.

 

По темата

„За първи път имаме кампания с толкова много условности. Кандидатът на ГЕРБ се посочва като най-вероятен възможен победител. На този етап обаче измерване на електорални дялове спрямо казуса президентски вот е невъзможно, защото липсват основни кандидати”, обясни в „Здравей, България” социологът от „Екзакта” Лидия Йорданова.

Няма изненада относно подкрепата към отделните личности. В топ 10 на най-одобряваните публични лица през септември са Йорданка Фандъкова – с 67% одобрение; Кристалина Георгиева – с 53% одобрение; Бойко Борисов – с 48% одобрение; Лиляна Павлова – с 47% одобрение и Мая Манолова – с 43% одобрение.

„Има една възходяща права в отношението към Мая Манолова от момента, в който стана омбудсман. Очевидно темите, с които се занимава, са добре подбрани, защото подкрепата за нея далеч надхвърля пределите на лявото политическо пространство”, коментира социологът.

„В това изследване за мен лично е изненада това, че малко хора виждат за себе си лично полза от това да участват в президентските избори. Слабо са информирани за промените в Изборния кодек, а референдумът е по-слабо популярен”, заяви още Лидия Йорданова.

Данните са от национално представително проучване на „Екзакта Рисърч Груп”, проведено сред 1000 пълнолетни българи в 89 населени места на страната от 5 до 12 септември, 2016 г.