Той се е опитал да излезе от нашата страна в посока към Турция

Млад французин е бил задържан у нас заради предполагаеми връзки с джихадисти. Това се е случило при опит да излезе от България в посока към Турция.

По темата

По предварителна информация на чужди медии той е човекът, заради когото миналата седмица беше затворен юридическият факултет във френския град Руан.

Клеман Мишел е роден през 1997 година. Той е поредният радикализирал се младеж, заловен в опит да премине границата с Турция.

В момента Мишел е задържан за 72 часа и предстои екстрадирането му. Прокуратурата чака да получи европейската заповед за арест, преведена на български език. Засега документът е само на френски език.Мъжът посещавал джихадистки сайтове и е бил поставен под съдебен контрол - да се подписва всеки ден в полицията. Във вторник обаче избягал от Франция. Официалната информация от нашите власти е, че ден по-късно е задържан на „Капитан Андреево”. Влязъл е в страната през граничен пункт "Калотина". 

Припомняме, че само преди 10 дни беше задържан 21-годишният Иван Захариев, който според прокуратурата дошъл у нас, за да се научи да стреля с бойно оръжие и да се влее в редиците на ИДИЛ. Трима сирийски граждани със статут на бежанци в Германия бяха задържани за подготовка на терористичен акт и в момента са изправени на съд.