От социалното министерство готвят промени в Кодекса на труда след искане на бизнеса

Край на сливането на почивните дни! От следващата година най-вероятно няма да можем да почиваме дълги уикенди около официални празници и да отработваме преди или след това. От социалното министерство готвят промени в Кодекса на труда след искане на бизнеса.

По темата

Работодателите изчислиха, че дългите почивки водят до загуби за милиони. Затова държавата ще отреже възможността за сливане на почивните дни, а когато официалният празник е в събота или неделя ще почиваме в понеделник без да отработваме.

Считам, че и за хората, и за бизнеса ще е по-полезно, защото знаете, че отработването в събота не винаги е достатъчно ефективно”, коментира социалният министър Зорница Русинова.

Така, когато празникът е през седмицата, няма да работим само на него. Но и няма да се налага да отработваме.

Държавата обмисля и бонус. След празник през уикенда да почиваме още един ден – без да го отработваме.

Примерно 6 май следващата година се случва събота или неделя – почивен ден ще е понеделникът. Така че няма губене на официални празници”, обясни министър Русинова.

Бонус почивен ден след празничен уикенд няма да имаме само за великденските празници, когато традиционно ще почиваме от петък до понеделник включително.

Сметките на бизнеса съвпаднаха с тези на държавата. Но не и със сметките на синдикатите. Те са склонни да преговарят, но при условие, че платеният отпуск се увеличи с до 5 дни.