Над 60 000 военни настъпват към град Мосул

Мащабна сухопътна операция в Ирак. Целта - освобождаването на Мосул. Вторият по големина град в Ирак е в ръцете на групировката "Ислямска държава" от 2014 г. Именно там лидерът на ИДИЛ Абу Бакр ал Багдади обяви създаването на халифата. След повече от две години жестоко управление от страна на екстремистката групировка животът на местните хора е станал непоносим. Мосул е и най-многолюдният град под контрола на "Ислямска държава" и евентуален успех на операцията би означавал тежък удар срещу нея.

Артилерийският обстрел срещу Мосул започна рано тази сутрин, а към покрайнините на града се насочи колона от танкове и бронирана техника. Началото на дългоочаквания щурм беше обявено в специално телевизионно обръщение от иракския премиер.

„Часът на победата настъпи и операцията за освобождаване на Мосул започна. Обявявам началото на тази героична операция, за да ви освободим от терора и потисничеството на ДАЕШ”, заяви министър-председателят на Ирак Хайдар Ал Абади.

Мащабната операция е подкрепена по въздух от международната коалиция начело със Съединените щати. Очаква се в бойните действия да вземат участие между 25 000 и 30 000 души.

„Това е началото на операцията по освобождаване на Мосул. Бойният ни дух е висок. Успяхме да отблъснем ДАЕШ, когато бяха силни, а сега са много слаби. Те са нищо в сравнение с нас. Ние защитаваме човечеството, човешките права и религия. Ще ги изтрием”, обясни Хван Ихсан, кюрдски офицер.

Първата фаза на операцията има за цел връщането от джихадистите на няколко села източно от Мосул. Този етап може да продължи седмици и дори месеци. Опасенията обаче сега са насочени към съдбата на цивилното население в Мосул. Предполага се, че в момента там са останали около милион жители, които могат да попаднат под кръстосан огън от две страни, както и да бъдат използвани като живи щитове.

Започналата офанзива обединява иракската армия и полиция, кюрдски, сунитски и шиитски милиции, бойци обучени от Турция - въоръжени сили, чиито планове често влизат в противоречие.

За да овладее притесненията, иракският премиер потвърди, че бойци от шиитски милиции няма да влизат в преобладаващо сунитския град. Мосул е последният голям бастион на "Ислямска държава" в Ирак, през последната година групировката загуби около една трета от територията, която контролираше в Ирак и Сирия.