Състоянието му е критично, но под грижите на лекарите постепенно се подобрява

Историята на едно новородено бебе в палестинската територия обиколи целия свят. Животът на това бебе започва сред смърт. Гибелта на цялото му семейство, което загива при въздушен удар в Рафа, най-южната точка на ивицата газа. Eдинствено бебето оцелява. Спасено от майчината утроба.

"Докараха майката в болницата, беше мъртва. Направихме спешно секцио, за да спасим бебето. То се роди килограм и 400 грама, в 30-тата седмица, което е много ранен етап за преждевременно раждане", обясни д-р Мохамед Салама, началник на неонатологичното отделение в болница в Рафа.

13 убити при удар по бежански лагер в Газа, седем от тях деца

Бебето е момиченце. Състоянието му е критично, но под грижите на лекарите постепенно се подобрява. "Тя ще остане тук 3-4 седмици, след това ще я изпишем. А къде ще отиде после това дете? Точно това е най-голямата трагедия. То оцеля, но се роди кръгло сираче", допълни той.

Вероятно грижите за детото ще поеме неговият чичо, който сега си взима сбогом със загиналите си близки. "Какво са виновни те – цялото семейство беше изтрито от лицето на земята", попита Рами ал Шейх, чичо на новороденото бебе.

Израел отново отваря училищата след нападението на Иран

Родено сред смърт, първите часове от живота на малкото момиченце са урок по оцеляване. Историята му обиколи света в момент, в който израелската армия обмисля офанзива в Рафа.
Над половината от 2 милиона и 300 000 жители на Газа са концентрирани сега в най-южната точка на Ивицата – в търсене на убежище от израелската офанзива, която продължава вече над половин година. За това време, според палестинските власти, са загинали над 34 000 души. Семействата на над 130 израелци, похитени от "Хамас" на 7-ми октомври, все още чакат своите близки да се приберат у дома. А изгледите за мир са все по-далечни.

Междувременно днес бе подадена първа оставка на върха в Израел заради нападението на "Хамас" от 7-ми октомври миналата година. Шефът на военното разузнаване обяви, че се оттегля. В писмо, генералът признава, че ръководената от него служба, не се е справила със задачата да предотврати най-смъртоносното нападение в израелската история. В резултат, Еврейската държава започна масирана кампания в Ивицата Газа. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase