"Трябваше детето да бъде издирвано с полиция", обясни Деница, майката на детето

По темата

„Физически ми я предадоха в събота вечер, при условие че унгарският съд постанови незабавно да ми предаде детето”, разказа за „Здравей, България” Деница Димитрова, чиято дъщеря беше изведена от страната без нейно знание и съгласие.

„Трябваше детето да бъде издирвано с полиция, защото отказаха да го дадат доброволно”, разказа тя.

Историята на Деница и Ищван започва през 2012 г. Срещат се в Ливан. Женят се в България. Малко след това обаче тя разбира, че е направила грешка. Съди го за домашно насилие. Започва и дело за развод. Без да знае Деница, съпругът ѝ прави същото, но в Унгария. И делото у нас е прекратено.

„Беше ми отказана информация къде се намира детето ми. Беше издадена европейска заповед за издирване. Ако не се беше намесила полиция, нямаше да видя дъщеря си. Ема е била гледана с любов, но това не омаловажава актовете на насилие спрямо мен и нея, когато ни разделиха. За щастие дори унгарските институции бяха на наша страна”, сподели Деница Димитрова.

Преди дни родителите се изправят пред съда в родината на Ищван. Решението е детето да се върне при майка си. Същата вечер Деница и адвокатът й отиват в жилището на Ищван, за да вземат Ема. 

2-годишното момиченце вече е в България, а през следващата една година Ищван няма право да доближава и да говори с Деница и детето си.  

Повече по случая гледайте във видеото.