"Ще възстановим всичко, домовете, църквите и предприятията", закани се премиерът на Италия

Италия ще възстанови всички домове, църкви и имущество, разрушени при земетресенията през последните два месеца, заяви министър-председателят Матео Ренци, цитиран от "Ройтерс" и БТА.

"Ще възстановим всичко, домовете, църквите и предприятията. Всичко, което е необходимо за възстановяването на тези райони, ще бъде направено", каза Ренци часове след новия силен трус в централната част на страната.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ РАЗРУШЕНИЯТА В ИТАЛИЯ

По думите му засега няма данни за жертви при земетресението тази сутрин, станало в същите централни райони на Италия, където имаше няколко труса от 24 август. Според властите обаче земетресението е нанесло значителни материални щети.

Днешното земетресение е усетено на стотици километри, дори и в Рим, където по данни на компанията за градски транспорт двете главни метролинии са били спрени заради труса и това е довело до нарушения на графика, посочва ДПА.

"Сеизмичната активност в Централна Италия, където през последните два месеца имаше три мощни труса, ще продължи, не са изключени нови силни трусове, но те не могат да бъдат предвидени. В сегашната последователност на сеизмичната активност няма никаква аномалия. За зоните от централните Апенини са характерни земетресения с голяма магнитуд. Такива земетресения е имало през 17-и и 18-и век, а последното бе през 1997 г. След подобни мощни трусове винаги очакваме дълга вълна на вторични трусове, но не е възможно да се предскаже дали ще има второ силно земетресение", каза пред ТАСС ръководителят на департамента на Националния институт по геофизика и вулканология в Пиза, Джилберто Сакороти, цитиран от БТА.