Няколко хиляди души преминаха по Пето авеню към "Trump Tower"

Над 30 хиляди души излязоха по улиците на редица градове в Съединените щати, за да протестират срещу изборната победа на Доналд Тръмп.

Протести имаше в 20 града. Заради безредиците 124 души са  арестувани. Двама полицаи са ранени. Протести имаше и в някои училища, като общо 1500 деца и учители са напуснали часовете в знак на несъгласие.

На много места беше блокирано движението, а протестиращите скандираха с лозунга "Не е моят президент". Демонстранти излязоха по улиците на Ню Йорк, Филаделфия, Чикаго, Бостън, Сиатъл, Портланд, Сан Франциско и Вашингтон.

На много места в страната протестите срещу Доналд Тръмп започнаха веднага след обявяването на победата му. В течение на деня протестните прояви се увеличаваха, също както и хората, които се присъединяваха.

От Сиатъл до Филаделфия тълпи от обезверени американци даваха израз на разочарованието си от избора на новия президент.

Едни запалиха чучело на милиардера. Други преградиха булеварди и магистрали, и дори призоваха Хилъри Клинтън да оспори резултата от изборите. Някои пък призоваха Тръмп да бъде депортиран. 

СНИМКИ ОТ ДЕМОНСТРАЦИИТЕ ВИЖТЕ ТУК

„Всички ние изпитваме безнадеждно чувство на безсилие, но всички имахме нужда да излезем и да направим нещо”, обясни Саманта Брадли, излязла на уличните протести след победата на Доналд Тръмп.

В няколко града на Тексас и Айова студенти и ученици напуснаха учебните заведения, за да протестират.

На места се стигна до безредици. В Оуклънд протестиращите подпалиха контейнери за смет и замеряха полицаите с предмети.

В Чикаго недоволните излязоха по улиците на града и на много места се сляха с автомобилното движение. В Лос Анджелис протестиращите блокираха няколко магистрали, като предизвикаха огромни задръствания. Стотици недоволни организираха седящ протест пред кметството в Сан Франциско.

Няколко хиляди души преминаха по улиците на Манхатън, в Ню Йорк, и се събраха край Тръмп тауър, където е бизнес централата на новоизбрания президент.

„Дори и да не можем да променим нищо и да трябва да приемем това, което се случва, искаме да знаят, че сме вбесени. Това е ужасно. Въпреки че не можем да променим нещата, е хубаво да застанем заедно с хората, които споделят моите убеждения и да заявим, че не сме съгласни”, споделя протестиращият Брандън.

МЕЛАНИЯ ТРЪМП - ЕЛЕГАНТНА И ЗАГАДЪЧНА (ГАЛЕРИЯ)

Междувременно, в Белия дом започна историческа среща между новоизбрания президент и настоящия държавен глава Барак Обама. Това е част от процедурата по предстоящото предаване на властта. Очаква се тонът да е малко по-обтегнат, но все пак дипломацията вероятно ще надделее. 

Кореспондент: Ясен Дараков