Специалисти от ВМА прегледаха настанените там бежанци

Мигрантите в Харманли не могат да напускат бежанския център от днес.

Спешните мерки успокоиха местните само донякъде, защото в града продължават да се разхождат чужденци. Причината за това са десетките метри липсваща ограда, от където през целия ден бежанците продължават да излизат без проблем.

18 от настанените в бежанския център в Харманли са болни от варицела, съобщават от Военномедицинска академия (ВМА). 

Лекарите са прегледали общо 128 болни мигранти, настанени в центъра - 91 мъже, 16 жени и 21 деца. По-голямата част от пациентите са били от афганистански произход (106), прегледани са и 12 сирийски граждани, осем иракски граждани и един човек с ирански произход.

СНИМКИ ОТ ПРЕГЛЕДИТЕ ВИЖТЕ ТУК

По темата

Най-често диагностицираните заболявания са: пиодермия (36), скабиес (краста) (26), варицела - 18 пациенти, изключително деца от 1 до 8 години, остра вирусна инфекция (15), дерматит (16).

От ВМА подчертават, че лекарите не са открили масова зараза сред бежанците в центъра в Харманли. 

Според заключението на специалистите единственият случай със суспекция за лайшманиоза – кожна форма, не представлява епидемиологичен риск.

Нежеланието на бежанците да съдействат на административните органи в центъра води до разпространение на заболяването от скабиес и усложнени форми на протичане. Набелязни са определени мерки за справяне с заразни заболявания сред бежанците, уточняват от ВМА. 

Същинските прегледи на бежанците ще започнат в края на седмицата. А специалистите успокояват, че през зимата опасни болести като малария и кожна лайшманиоза не се предават, тъй като липсват насекомите, които ги пренасят.