Вижте какво се крие край бреговете на Северна Каролина

Ветеранът от войната Дийн Андерсън е капитан на малко корабче, с което показва на туристите морския живот край бреговете на Северна Каролина. Той разказва за петролен танкер, който попада под прицела на торпеда през 1942 г. Желаещите приключени могат да се гмурнат под водата и да се „разходят“ из танкера на 120 фута дълбочина.

Много от корабите на САЩ и Германия, които са били потопени в тези води по време на Втората световна война, са нанесли големи щети на морските обитатели заради изтичането на гориво, разказва Voice of America.

Днес обаче те са своеобразни изкуствени рифове, поддържащи морския живот в Атлантическия океан.

В света на морските бозайници - вълнуващо пътешествие в океана (ВИДЕО)

Биологът Ейвъри Пакстън казва, че на това място биоразнообразието е много богато. Тя споделя, че не знае защо има и толкова много хищници като акули, баракуди и др.

Хал Уелс е от Калифорния. Той се гмурка в тези води през последните 14 години. Хал винаги се радва на срещите си с пясъчните тигрови акули.

Рифови плочки: 3D технология за възстановяване на коралите

И така потопените кораби днес са дом на много обитатели, но и представляват интересен обект за търсачите на приключения. А също така са полезни и за рибарите, и за търговията.

Деби Бойс, председател на Асоциацията за изкуствени рифове в Източна Каролина, казва, че в района има 20 потопени кораба, които служат като изкуствени рифове, съобщават от VOA.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America