Те ще отговарят пред съда за хулиганство с особен цинизъм и съпротива на органите на реда

Прокуратурата в Харманли поиска задържане под стража за 18-те мигранти, обвинени след бунтовете в бежанския лагер. Те ще отговарят пред съда за хулиганство с особен цинизъм и съпротива на органите на реда.

Бежанците в Харманли остават под ключ

Според прокуратурата има безспорни доказателства, че тези 18 мигранти са участвали в безредиците в четвъртък. В същото време от бежанския лагер в Харманли започват да разселват мигранти.

„От петък всеки ден се превозват фургони в миграционния център в Любимец. На самия плац, който е в центъра в Любимец, има достатъчно пространство да бъдат поставени около 50 фургона за около 400 мигранти. Една част от фургоните вече са там. Другите очакваме да пристигнат и се надявам до четвъртък, докато бъде изградено на практика и оградата, която е в в РПЦ - Харманли, да бъде готов и миграционния център в Любимец. Бързаме по всячески начин да можем да прехвърлим възможно най-много мигранти оттук в центорвете на дирекция "Миграция”, заяви областният управител на Хасково Станислав Дечев.

Съвсем коро предстои да бъдат готови назначените съдебни експертизи за оценка на материалните щети в бежанския център. След това предстои да бъдат повдигнати нови обвинения.

От прокуратурата в Харманли заявиха, че се разследва и насилие срещу двама от мигрантите. Тепърва предстои да бъде установено кой точно го е нанесъл, как и дали ще бъдат подвигнати обвинения и срещу полицейски служители.

Афганистанецът, запалил знамето ни, остава зад решетките(ВИДЕО+СНИМКА)

След бунта в бежанския лагер 400 мигранти бяха арестувани, а 24-ма полицаи - ранени.

По делото са извършени процесуално-следствени действия – огледи на местопроизшествието, разпознаване на обвиняемите лица от свидетели, разпити на свидетели, предстои назначаване на съдебно-медицински експертизи за нараняванията на пострадалите полицейски служители и на оценителна експертиза за нанесените имуществени вреди, уточниха от прокуратурата.

Репортер: Димитър Иванов