На борда му имало 81 души

Бразилски самолет със 81-ма души на борда падна над територията на Колумбия. Потвърдена е смъртта на 75-има - пасажери и членове на екипажа.

В машината е пътувал отбор от Висшата бразилска футболна лига - "Шапекоенсе". Той се готвел за финалния си мач за Купата на Южна Америка срещу "Атлетико Насионал". 

СНИМКИ НА ОТБОРА ВИЖТЕ ТУК

На борда на самолета бил и бившият шампион с ЦСКА Филипе Машадо. Той също е сред загиналите футболисти, съобщава gong.bg.

Машадо премина в отбора на "Шапекоенсе" в началото на сезона, а за армейците игра в периода 2007-2009 г., като записа 37 мача и отбеляза два гола.

КАК ДА ПРЕОДОЛЕЕМ СТРАХА СИ ОТ ЛЕТЕНЕ - ВИЖТЕ ТУК

Чартърният самолет трябвало да кацне на международното летище в град Меделин, но се разбил при захождането.

В официално изявление на летищните власти се казва, че в 22.00 ч. местно време самолетът, който излетял от Санта Крус, Боливия, е обявил извънредна ситуация заради електрическа повреда. След това изчезнал от радарите.

Спасителната операция с участието на местната полиция, пожарникари и военновъздушните сили на Колумбия започнала веднага.

Поради лошата видимост до мястото на катастрофата можело да се стигне само по суша.

Съобщава се за шестима оцелели. Сред тях е защитникът Алан Рушел, а по непотвърдена информация на Би Би Си - и вратарят Данило Падиля. Рушел бил в шок, но контактен. Помолил медицинските екипи да не свалят брачната му халка и да му позволят да види семейството си.

Бразилската телевизия SporTV твърди, че деветима играчи на "Шапекоенсе" - резерви или контузени, не са излетели с фаталния полет. Това са Лима, Ненен, Демерсон, Марсело Бук, Андреи, Иоран, Мартинучо, Мойзес и Нивалдо. 

„Аз рядко виждам хора, които да се усмихват нон-стоп”. Така Валентин Илиев описа бившия си съотборник Филипе Машадо. 

„Искаше да попива всяка информация и да учи български. Мисля, че и баба му имаше българска жилка, така взе европейски паспорт и не се водеше като чужденец”, разказа Тодор Янев, бивш капитан на ЦСКА.

„За съжаление това е била Божията воля и ние просто не можем да направим нищо”, заяви Валентин Илиев.

Заради трагичния инцидент отборът на „Рела”- Мадрид започна тренировката си с минута мълчание. 

Очаквайте подробности!

Тимът на "Шапакоенсе" преди да се качи на борда на самолета