Причината за решението си Попов е определил като морален акт

Началникът на отбраната ген. Константин Попов е подал рапорт за освобождаване от заеманата длъжност, съобщиха от пресцентъра на Военното министерство. За решението му са били информирани президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев, министър-председателят в оставка Бойко Борисов, министърът на отбраната Николай Ненчев, както и неговите заместници.

Като причина е посочил навършване на години за пенсия. Според непотвърдена информация, Попов е взел решението, защото в продължение на години е бил пряк началник на новоизбрания президент Румен Радев. С постъпката си щял да даде възможност на новия държавен глава сам да определи най-висшия военен, с когото да работи по време на мандата си.

Началникът на отбраната трябваше да остане на позицията си до 2020 г., когато изтича 4-годишния му мандат. Той встъпи в длъжност в началото на февруари, когато смени вицеадмирал Румен Николов, който също навърши пределната за длъжността възраст.

По рапорта на генерал Попов трябва да се произнесе президентът Росен Плевнелиев. 

Военният министър в оставка Николай Ненчев заяви, че е очаквал рапорта за освобождаване от длъжност на началника на отбраната ген. Константин Попов. Ненчев направи коментара си преди заседанието на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок, на което трябва да се реши как ще реагират Реформаторите, ако получат мандат от президента за съставяне на правителство, пише Дарик.

На въпрос дали ген. Попов си тръгва заради Румен Радев, Ненчев отговори утвърдително: "Да, заради Румен Радев".

От "БСП лява България" определиха мотивите и обясненията за оставката като "неприемливи и неподходящи". 

"Това е в случай, че под повърхността няма други причини за напускането му. Поведението му е несъвместимо с отговорностите на човек, заемащ най-високата като длъжност и звание позиция в Българската армия. Действията му са в разрез с неутралността, която трябва да съблюдава по закон един началник на отбраната. Не виждаме основания за тревога, доколкото неговата оставка няма да поведе до сътресение в Българската армия и въоръжените сили на страната", коментират още от "БСП лява България". 

Припомняме, че ген. Константин Попов встъпи в длъжност началник на отбраната на 9 февруари 2016 г, а на 1 май 2016 г. беше произведен в най-високото българско военно звание пълен генерал. По време на военната си кариера е преминал през всички длъжности от младши пилот на изтребител до началник на отбраната на България.