От партията настояват за отмяна на постановлението за трайно заселване в български общини

"Искаме свикване на специално заседание на НС по тема за бежанците и изслушване на отговорните за проблема. Трябва да се обединим около няколко важни неща - оградата да се изгради спешно, армията на границата, нелегалната миграция да се спре по всички възможни начини“. 

По темата

Това предложи лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията. Според нея всеки, който не бяга от война и не е бежанец, по смисъла на международните споразумения, не трябва да преминава границата с България. Тя поиска отмяна на постановлението за трайно заселване в български общини.

„В основата на недоволството и протестите на хората е лъжата на управляващите. Крият истината и хората се страхуват и протестират“, каза Корнелия Нинова.

Тя представи официален отговор от ЕК на питане на Илияна Йотова за средствата за бежанци за България.

„Успоредно с това зададохме същия въпрос в българския парламент на Бъчварова. Между двата отговора няма нищо общо, освен въпроса“, коментира Нинова.

Тя обясни, че отговорът на ЕК гласи, че окончателният финансов принос на ЕС е бил определен на 101 млн. евро, а България е поела ангажимент за съфинансиране в размер на 11 млн. евро.

„Тези пари са за създаване на три нови отворени кризисни центъра за настаняване в България, както и за модернизация и обновяване на един транзитен център“, допълни председателят на БСП.

Нинова посочи, че в отговора на Бъчварова общата стойност е 166 млн. евро, а според ЕК има общо 112 млн. евро, което прави разлика от 65 млн. евро.

„Предлагаме да постигнем национално съгласие по тази тема. Тема бежанци – това е България и бъдещето й. Всички политически сили да спрат да се заиграват заради тяснопартийния си интерес с националната сигурност и опасността пред България. Да се обединим, че поставяме националния интерес на първо място пред този на Меркел, ЕНП, на слугинажа пред чужди интереси“, призова председателят на БСП.