Той е задържан при спецоперация на ДАНС, ГДБОП и СДВР

Повдигнаха обвинение на български и австралийски гражданин, роден във Виетнам, за тероризъм. 

По темата

Иван Захариев е обвинен, че се е обучавал в стрелкови клубове у нас да борави с огнестрелно оръжие с цел извършване на терористични действия. Той е задържан на 20 септември тази година при спецоперация на ДАНС, ГДБОП и СДВР.

Според обвинителния акт действията му на територията на България са били насочени към подготовка за включване във въоръжена терористична групировка в Сирия и участие в реални бойни действия срещу армията на Башар Асад.

През 2013 г. Захариев е отишъл в Сирия с желанието да се включи в терористична групировка. Не е бил приет заради липса на бойна подготовка. След като се опитал да я придобие в Сирия, а после и в Австралия и Мароко, през пролетта тази година пристига в България заради евтиното обучение по стрелба у нас. Захариев говорел за ИДИЛ и че трябва да се върне в Сирия и да се бие с другите.

В дома на баща му в София, където е живял, са открити множество доказателства. В компютъра му са намерени файлове, които пропагандират „нуждата да бъде напълно отречена западната цивилизация, без да се отказват материалните обекти, свързани с нея, тъй като те представляват продукт на научното и технологично развитие“. Захариев редовно е посещавал сайтове със статии и видеоклипове за ИДИЛ. Намерени са и писма до джихадисти. Той е с мярка за неотклонение "задържане под стража".