"Терористите недооценяват нашата твърдост", заяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер

Светът - съпричастен към трагедията в Манчестър. Всички европейски лидери, както и американският президент, изпратиха съболезнователни телеграми, в които осъждат жестокия терористичен акт. 

„С дълбока болка научих за жестоко нападение в Манчестър. Сърцето ми се къса от мисълта, че тероризмът отново се стреми да посее ужас там, където трябва да има радост, и раздор там, където младежта и семействата се събират заедно на празник“, се казва в съболезнованията на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер до британския народ и премиера Тереза Мей. 

Припомняме, че при атентата загинаха 22 души, включително деца, а ранените наброяват 59 души. 

ТРАГЕДИЯ В МАНЧЕСТЪР: Десетки убити и ранени по време на концерт (СНИМКИ)

„Днес ние скърбим с вас, утре рамо до рамо ще се борим с онези, които се стремят да разрушат нашия начин на живот. Те недооценяват нашата твърдост – тези страхливи нападения само ще засилят нашия стремеж да работим заедно, за да победим организаторите на тези отвратителни злодеяния“, заяви Жан-Клод Юнкер. 

"Мъжът, който стои зад самоубийствената атака в Манчестър, е искал да предизвика „максимална касапница“, задействайки бомбата на изхода на стадиона, където поп звездата Ариана Гранде изнесе концерт", заяви министър-председателят на Великобритания Тереза Мей, цитирана от "Франс прес" и Агенция "Фокус". 

Според Мей нападателят е показал „студено пресметливост“, избирайки за своя мишена деца. Британският премиер добави, че полицията вероятно вече е установила самоличността му, но засега няма да бъде съобщавано името му с оглед на продължаващото разследване.

Канцлерът Ангела Меркел също реагира след вчерашния терористичен акт на попконцерт в Манчестър.

"Германия е с Великобритания в борбата с тероризма. Това нападение, зад което се предполага, че стоят терористи, ще засили готовността ни заедно с нашите британски приятели да се противопоставим на онези, които подготвят и извършват толкова ужасни престъпления. Искам да уверя жителите на Великобритания, че Германия е на тяхна страна“, посочи Меркел.

„Решително осъждаме това цинично, нечовешко престъпление. Разчитаме, че неговите поръчители няма да избегнат заслуженото наказание“, подчертава Путин в съболезнователната телеграма, изпратена до Лондон.

Руският президент „потвърди готовността си за засилване на антитерористичното сътрудничество с британските партньори – както на двустранна основа, така и в рамките на широки международни усилия“, се казва в разпространеното от Кремъл съобщение.

Новият президент на Франция Еманюел Макрон „научи с ужас и шок за атаката, която се случи вчера вечерта“, се казва в съобщение от Елисейския дворец, от което става ясно, че 39-годишният държавен глава планира да проведе разговор с британския министър-председател. 

Френският премиер Едуар Филип пък призова френските граждани да бъдат бдителни след самоубийствената атака на концерт в Манчестър, която той определи като "отвратително престъпление", предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

"Най-малодушната форма на тероризъм нанесе пореден удар, атакувайки както и в Париж преди година концертна проява. Приканвам сънародниците си да бъдат крайно бдителни, тъй като сме изправени пред заплаха, по-непосредствена от всякога, каза премиерът и осъди тероризма, взел на прицел "специално и умишлено" толкова млади хора", отбеляза в изявление Филип, имайки предвид сходното нападение в парижката зала "Батаклан" през ноември 2015 г. 

Реакция имаше и от българска страна. 

Държавният глава Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до кралицата на Обединеното кралство Елизабет II по повод атентата в град Манчестър, при който загинаха десетки граждани, а много други бяха ранени.

„С дълбока скръб приех новината за кървавия терористичен акт по време на концерт в „Манчестър Арена“, отнел живота на невинни хора. Във връзка с това трагично събитие, потопило в скръб много семейства, бих искал да изразя, от свое име и от името на българския народ, най-искрени съболезнования и съчувствие на близките и роднините на загиналите“, се казва в писмото на президента Румен Радев до кралица Елизабет II.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху сурово осъди атентата.

"Правителството на Израел сурово осъжда ужасяващото терористично нападение тази нощ в Манчестър. Отправям съболезнования към семействата на убитите и пожелавам бързо оздравяване на ранените", заяви той.

"Тероризмът е глобална заплаха и цивилизованите страни трябва да действат с общи усилия, за да се справят с него, където и да върлува", подчертава израелският държавник.

Иран осъди самоубийствения атентат и изрази силно критично отношение към сътрудничеството на Запада с арабските държави от Залива в сферата на сигурността.

"Изкуствените съюзи няма да премахнат подобни заплахи. Тероризмът ще бъде изкоренен само със всеобхватни мерки и избягване на двойните стандарти", заяви пред държавната информационна агенция ИРНА говорителят на иранското министерство на външните работи Бахрам Касеми.

В отделен коментар, отразяващ изострената реторика между Техеран и Рияд, бившият командващ на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция Мохсен Резаеи написа в Туитър:

"Експлозията при терористичния акт в Манчестър е следствие от танца със сабите на Тръмп с шефа на терористите".

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.