Държавни лидери от целия свят изпратиха съболезнователни телеграми до испанските власти

Светът скърби за жертвите на атаката в Барселона. Държавни лидери от целия свят изпратиха съболезнователни телеграми до испанските власти. 

"Дълбоко сме потресени от тази проява на жестокост и насилие над мирни граждани и изразяваме солидарност и безрезервна подкрепа към испанския народ. За подобни действия няма и не може да има оправдание", посочва премиерът Бойко Борисов в телеграма до испанския си колега Мариано Рахой. 

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ТЕРОРИСТИЧНАТА АТАКА В БАРСЕЛОНА ВИЖТЕ ТУК

Президентът Румен Радев също коментира нападението в Барселона. "Това е поредна терористична атака срещу европейска държава, която изисква да бъдем единни в борбата с тази обща за всички наши общества заплаха", заяви той. 

Американският президент Доналд Тръмп също осъди атаката. "Съединените щати осъждат терористичната атака в Барселона и ще направят всичко необходимо, за да помогнат. Бъдете твърди и силни, обичаме ви", написа Тръмп в Twitter. 

Министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев нарече атаката в Барселона "чудовищно престъпление".  „Уверен съм, че ще можем да победим международния тероризъм единствено с общите усилия на цялата световна общност“, подчерта той.  Президентът на Русия Владимир Путин също изрази своите съболезнования.  „Решително осъждаме това жестоко и цинично престъпление срещу мирни граждани. Случилото се за пореден път потвърждава необходимостта за реално обединение на усилията на целия свят за безкомпромисна борба срещу силите на терора“, заяви Путин в съболезнователна телеграма.

Президентът на Франция Еманюел Макрон също изрази солидарност с Испания след смъртоносното нападение с микробус в Барселона. „Ние оставаме обединени и решителни“, заяви Макрон, описвайки случилото се като „трагично нападение“ и добавяйки, че мислите му са с жертвите. Тази нощ в памет на жертвите от атаката, Айфеловата кула потъна в мрак. 

Прессекретарят на германското правителство Щефан Зайберт заяви, че канцлерът Ангела Меркел е осъдила „противната атака“ в Барселона. „Ние мислим с дълбока тъга за жертвите на противната атака в Барселона - със солидарност и приятелство към испанския народ“, заяви Зайберт. 

В Тел Авив кметството беше осветено в цветовете на испанското знаме. 

Репортер: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.