Всяка година бизнесът ощетява работниците с 30 милиона лева

Бизнесът - длъжник на работниците. Хиляди хора чакат с месеци, а в някои случаи дори с години, забавени заплати. По данни на Инспекцията по труда, всяка година бизнесът ощетява работниците с 30 милиона лева.

Какви са правата на работниците със забавени заплати?

До момента при омбудсмана са постъпили около 5 000 жалби на работници, които чакат възнагражденията си. Затова Мая Манолова настоява да отпадне разпоредбата в кодекса на труда, която позволява работодател да изплаща само 60% от заплатите, ако има затруднения.

Повод за поредното искане за промяна в трудовото законодателство се превърнаха 140 работници от обувна фабрика в Дупница.  Работодателят им, италианец, им дължи около 100 000 лева заплати.

След 2 месеца без заплати и без пари в джобовете си, тази сутрин работниците от обувната фабрика в Дупница поискаха дължимото им.

Работодателят е чужденец. Живее в Италия и е  трудно откриваем както за работниците, така и за българските власти. В Дупница дължи на работниците си близо 100 000 лева.

„Ние сме произвели нещо, предали сме продукция. Тази продукция трябва накъде, да е предадена, трябва да има пари, трябва да се издири този, който не ни е платил”, коментира Таня Минчева.

СЛЕД БУНТА: Миньорите от "Бобов дол" получиха заплатите си

По обед при протестиращите дойдоха омбудманът и председателят на КНСБ Пламен Димитров с обещание,че ще си получат заплатите.

Парите ще дойдат от фонда за гарантиране на вземанията, който после ще съди фирмата.

„В случая жалкото е, че хората от тези сгради се подиграват и с вас, и с всички институции в България, и е крайно време с цялата строгост на закона да бъдат наказани”, заяви Мая Манолова.

„Да продължим да се борим за криминализиране за неплащането на заплатите, заедно иначе аз не мога. 10 години се мъчим самички”, заяви Пламен Димитров, КНСБ.

Забавените си заплати 140-те работници от Дупница ще получат до края на годината.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.