Предпазната дига, която пази село Катуница от наводнение, се пропука след проливните дъждове през уикенда

Очаква се днес да започне укрепване на пропуканата стена на река Чая. В Садово се събира кризисен щаб заради срутената дига на река Чая. Местната власт ще поиска средства от междуведомствената комисия по бедствия и аварии, защото не може да се справи сама със ситуацията.

Частично бедствено положение в Катуница

Предпазната дига на река Чая, която е изградена преди десетки години, за да пази село Катуница от наводнение, се пропука след проливните дъждове през почивните дни. Срутената дига е само на 60 метра от първите къщи в селото. Хората са обезпокоени за живота и домовете си.

Според жителите на Катуница основната причина за спукването на дигата е изместването на коритото на река Чая, дошло в резултат от незаконен добив на инертни материали.

"Има риск от наводнение в следствие на високи температури и на снега, който падна в Родопите. В ранна пролет винаги е ставало пълноводие в река Чая. Ако тази река покачи нивото си, при тази ситуация, населеното място ще бъде наводнено", каза Красимир Юруков, кмет на Катуница.

"Незаконният добив се извършва от 2013 година. Има законно дипорани строителни отпадъци, които за нас е проблем. Информирахме всички инстититуции, а от 17 януари 2019 г. имаме отговор от Министерството на енергетиката. Лицето, което е извършило незаконен добив е неизвестно. За нас не е понятно как за 6 години не го хванаха", заяви кметът на община Садово Димитър Здравков.

Повече по темата вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.