Предпазната дига на река Чая край Катуница се разцепи

Обявиха частично бедствено положение в Катуница. Причината е, че предпазната дига на река Чая край селото се е разцепила. Голяма част от бетонната стена се е наклонила и водата може да я отнесе. Част от земния насип също вече е под водата. Опасенията на местните жители са, че ако се сбъдне прогнозата за обилно снеготопене в Родопите, реката ще стане пълноводна и ще залее къщите на хората в Катуница.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Предпазната стена е изградена преди десетки години, за да пази населението от река Чая. Тя се е пропукала в следствие на обилните дъждове през почивните дни. В понеделник сутринта са се откъснали около 100 метра от бетонното съоръжение. Водата всеки момент може да го повлече и срути в реката. 

"Опасност има ако се стопят интензивно снеговете горе и реката дойде много пълноводна", казва кметът на Катуница Красимир Юруков.

Срутената дига е само на 60 метра от първите къщи в селото. Хората са обезпокоени за живота и домовете си. 

"Ако прелее тази река, ние сме сред първите къщи, които ще бъдат залети. Нормално е да се страхуваме", казва Невена Добрева.

Какво ще е времето през февруари?

Според кмета на селото причината за срутвани на дигата е незаконното добиване на инертни материали в района на реката, което е извършвала частна фирма вече пета година. 

"Нерегламентирано изземва количества от реката в съседство с падналата подпорна стена и променя течението на реката. То бие в подпорната стена, тя поддава и ще рухне", казва още кметът.

"Сигнали - колкото искате. Последният такъв е от 17 януари. От Министерство на енергетиката казват, че има констатирано изземване на инертни материали, но няма извършител", коментира кметът на община Садово - Димитър Здравков.

От дружеството, което е сочено за причинител на вредите отказаха коментар. 

От "Напоителни системи" твърдят, че не очакват нивото на реката да се покачи и да залее селото. 

"Нямаме притеснения в тази насока, не очакваме да дойдат води. В момента снегът се топи постепенно", казва Петко Димов - началник на "Напоителни системи" - Пловдив.

Жителите на Катуница вече имат горчив опит. Миналата година на два пъти реката излезе от коритото си и заля стотици декари обработваема земя. Фермерите, които бяха доведени до фалит, все още чакат обезщетения от държавата. 

Едва 5-6% от домашното имущество у нас е застраховано

Още утре местната власт ще започне укрепване на пропуканата стена. Ще поиска и средства от Междуведомствената комисия по бедствие и аварии, защото няма пари да се справи сама с бедствието.
Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.