Бившият министър на външните работи коментира ситуацията в южноамериканската страна

"Най-големите кредитори и партньори на Венецуела са Китай, Русия и Куба и те имат икономически интерес да поддържат Мадуро. ЕС няма такъв интерес, а по-скоро - да се развива някакъв демократичен процес". Това заяви в ефира на "Здравей, България" бившият министър на външните работи Соломон Паси.

"Има поне три групи от въпроси, на които трябва да си отговорим, когато говорим за кризата във Венецуела. Първата е: Kакво е Венецуела? В България, това не е като Гърция, Tурция, Македония – всеки българин да е ходил и да знае. Венецуела е една огромна и далечна държава, която е добре да се знае какво е. Второто е какъв е този проблем, който се дискутира сега – дали за пръв път се появява или това е поредната манифестация на отдавна съществуващ проблем? Третият въпрос, на който трябва да си отговорим, е какъв е интересyt на България и съответно на ЕС в целия този проблем", каза още паси.

Политически престрелки между ГЕРБ и БСП заради Венецуела

Припомняме, че във вторник Съветът за сигурност към Министерския съвет беше свикан след искане за подкрепа от страна на Испания и Португалия, които имат 1 милион свои граждани във Венецуела. България подкрепя европейските партньори, се посочва в решението на МС.

Съветът за сигурност към МС: България подкрепя EС и признава Хуан Гуайдо

По думите на Паси при такива проблеми винаги има водещи европейски държави. Както България е била водеща по проблема на Западните Балкани, така по въпросите на Венецуела водеща ще бъде Испания.

Целият коментар на Соломон Паси гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.