Съветът заседава извънредно във връзка със ситуацията във Венецуела

България призна Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела. Решението беше взето на извънредно заседание на Съвета за сигурност към Министерския съвет. То беше подкрепено от всички членове, освен от представителите на президента.

Сега България се нарежда до поне 20 европейски държави, които подкрепиха Гуайдо и го призоваха да организира спешно президентски избори. Това не е обща позиция на Европейския съюз, тя беше блокирана от Италия - една от държавите, които решиха да запазят неутралитет заедно с Гърция и Ирландия.

МВнР: България подкрепя прехода към демократично управление във Венецуела

В света сред държавите, които подкрепят Николас Мадуро са Русия, Китай и Турция. ООН реши да запази неутралитет.

Съветът за сигурност към Министерския съвет беше свикан след искане за подкрепа от страна на Испания и Португалия, които имат 1 милион свои граждани във Венецуела. България подкрепя европейските партньори, се посочва в решението от заседанието. А именно Испания и Португалия бяха сред страните, които подкрепиха българските превозвачи.

„Тук не става въпрос за това един законно избран президент да бъде свален с преврат. Не! Тук става въпрос за един президент, който е избран на избори, които и венецуелските граждани не признават, нашите партньори не признават, с призива дори той да ги свика, който и да спечели, може и той да спечели”, заяви Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи.

Президентът Румен Радев публикува своята позиция във Facebook в навечерието на извънредното заседание за Венецуела. В публикацията той настоява за диалог и за провеждане на избори и подчертава, че не застава на ничия страна в кризата. Открито заявява, че България трябва да остане неутрална и да се въздържа от подкрепа на предложената европейска позиция.

От външно министерство са информирали президента още в събота и е имало опит за съгласуване на позицията.

„Тогава, когато е необходимо, ние разбира се ще съгласуваме. Това не означава, че тогава, когато трябва, няма да вземаме решения. В крайна сметка отговорността за външната политика се носи от правителството”, заяви още Захариева.

Икономическа криза, наподобяваща геноцид на венецуелците - инфлация достигаща вече почти 2 милиона процент, глад и болести, 3 милиона избягали от родината си - на този фон се водят политическите борби. Мадуро управлява страната от 2013 година, като наследник на Чавес. В началото на тази година две събития водят до ескалация - на 5 януари парламентът, както всяка година, избира нов председател, а на 10 януари Николас Мадуро започва втория си мандат.

„На 10 януари Мадуро пое новия си мандат, но тъй като изборът му не се признава за легитимен, вторият му мандат не се признава за легитимен, Гуайдо обяви, че в такъв случай има вакуум във властта, сега е моментът той да се обяви за президент като председател на Националното събрание”, обясни Къдринка Къдринова - председател на Сдружение на испаноговорящите журналисти в България.

35-годишният Хуан Гуайдо е никому неизвестен преди избора му за председател на парламента. Сега във Венецуела парламентът не признава президента, а президентът и Върховният съд не признават актовете на парламента. Кадринка Кадринова е била наблюдател на президентския вот през 2018 г. Според нея в този момент решението е в диалога, но опасността от насилие остава.

„Мадуро въобще не говори за гражданска война, а казва, че народът е въоръжен и ако нахлуят външни сили, народът ще защитава родината си. 2 милиона милиции, както той ги нарича, това е народното опълчение”, заяви Кадринка Кадринова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.