Според държавния глава венецуелският режим е към своя край

На президента на Венецуела Николас Мадуро му остават броени дни на власт е мнението на президента на Чили Себастиан Пинера, съобщава БГНЕС.

„На диктатурата на Мадуро ѝ остават броени дни. Народът на Венецуела откри пътя към свободата и демокрацията с мъжество и радост. Сега той е длъжен да се придвижва към свободна, процъфтяваща страна, живееща в мир. Всички демократи по света споделят тази радост“, написа Пинера в Туитър. В началото на февруари и президентът на Колумбия Иван Дуке изрази мнение, че времето на Мадуро на власт във Венецуела изтича.

 

Стотици войници бяха изпратени на границата на Венецуела с Колумбия

Припомняме, че в латино-американската страна на 12 февруари се проведе многолюдна публична подкрепа за оказваната на страната хуманитарна помощ от различни чужди държави. Председателят на парламента Хуан Гуайдо на 23 януари се обяви за временен президент.

САЩ и редица други страни признаха Гуайдо и изискаха от Мадуро, чието избиране смятат за незаконно, да не допуска силови действия против опозицията.

Русия, Китай и редица други страни пък застанаха в подкрепа на Мадуро.Той самия смята себе си за конституционно избран президент, а Гуайдо - за „марионетка на САЩ“.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.