От НЗОК публикуваха своята позиция по казуса

Недоволство на фармацевтите в Благоевград. Заради проблем, свързан със софтуера, НЗОК отказва да им превежда парите за скъпоструващи лекарства, които фармацевтите са изпълнили по рецепта.

Проблемът възниква в момента, в който системата за верификация на лекарствата, която цели да докаже, че няма фалшиви лекарства, влиза в сила. При изписване на лекарство фармацевтите получават национален референтен номер, който би трябвало да доказва, че всичко с медикамента е наред. Точно такъв номер получава и фармацевт от Благоевград, който изписва лекарство за 40 000 лева, но в последствие софтуерът в Здравната каса показва грешка и НЗОК отказва да изплати парите.

Общата сума, която не е изплатена на аптеки в Благоевград, възлиза на около 60 000 лева. Затова фармацевтите планират да изградят своя браншова организация.

Опасно време: Рязкото застудяване може да е предпоставка за инфаркт

От бранша предупреждават, че ако проблемът не се реши, има опасност част от тях да прекратят своите договори с НЗОК и населени места да останат без обслужване по Здравната каса. „Връщайки информацията от Организацията за верификация на лекарствените средства, излиза, че за 1 минута съм верифицирал 1 флакон 44 пъти. При нас в програмата показва нормална верификация”, обясни фармацевтът Димитрий Тюлеков от Благоевград. „Давам касовата бележка, излиза оборот, дължа ДДС. И накрая излиза, че има някакъв проблем”, обясни още той.

„Колегата е получил номер. Националната здравноинформационна система е  проверила всички контроли, светнало е в зелено, той може да отпусне рецептата. Това е единственият знак, който фармацевт получава в аптеката, че може да отпусне рецептата. Той отпуска рецептата и си чака парите от НЗОК. А Касата казва, че има някакъв проблем. Проблемът не е в нас”, заяви Константин Качулев, зам.-председател на РФК Благоевград.

„Всички ставаме заложници на едни софтуерни продукти, които се оказват че преди да бъдат вкарани, не са тествани качествено”, коментира Евгени Антонов, председател на РФК Благоевград.

От Националната здравноосигурителна каса публикуваха своята позиция по казуса: 

"Към момента НЗОК активно съдейства за подготовката, проверката и приемането на финансовите отчети за заплащане на лекарствени продукти, отпуснати от аптеки, сключили договор с НЗОК, за периода от 1 до 15 април 2024 г. В срок до края на работния ден на 30 април 2024 г. НЗОК ще осигури генерирането на всички полумесечни известия за заплащането на лекарствените продукти за посочения период.

Верифицирането на лекарствените продукти е въведено през 2020 г. и е задължително за всички магистър-фармацевти, отпускащи лекарства по силата на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Задължението за верифициране на лекарствените продукти, заплащани от НЗОК, е въведено и в Закона за здравното осигуряване, в сила от 1 август 2023 г.

Във връзка с изпълнението на закона Националната здравноосигурителна каса и Български фармацевтичен съюз приеха и подписаха нови „Условия и ред за сключване на индивидуални договори за заплащане на лекарствени продукти, медицински изделия и на диетични храни за специални медицински цели, заплащани напълно или частично от НЗОК“.

Считано от 1 март 2024 г. всички аптеки, сключили договор с НЗОК, задължително подават към НЗИС елементите на верификационния код на отпуснатите опаковки лекарствени продукти, заплащани от НЗОК, без това да е условие за заплащане при констатиране на несъответствия. За отпуснатите на и след 1 април 2024 г. електронни предписания, НЗОК заплаща само за опаковките, отписани в Националния регистър на Българската организация по верификация на лекарствата.

За подготовката и стартирането на процеса по задължително подаване на верификационните кодове към НЗИС, в периода януари-март 2024 г. НЗОК организира множество съвместни работни срещи между представители на НЗОК, Министерство на здравеопазването, „Информационно обслужване“ АД, Български фармацевтичен съюз, Българска организация за верификация на лекарствата (БОВЛ) и представители на разработчици на аптечен софтуер.

От октомври 2023 г. до април 2024 г., чрез районните здравноосигурителни каси, НЗОК многократно е информирала и давала указания на договорните си партньори – аптеки за въвеждането на контрол на заплащаните от НЗОК лекарствени продукти към системата на БОВЛ. Определен беше и тестови период в рамките на март 2024 г. Нееднократно са изпращани и напомнителни писма във връзка със задължителното отписване на опаковките към БОВЛ и свързаната с това задължителна регистрация на аптеките в системата на БОВЛ.

За дадените на аптеките указания, през февруари 2024 г. е уведомен с писмо и Български фармацевтичен съюз, преди старта на тестовия период през март 2024 г.

Към настоящия момент са установени несъответствия в отчетените от аптеките, отпуснати лекарствени продукти, в периода 1-15 април 2024 г., като основно те се дължат на пропуски в един от софтуерните продукти, с които работят аптеките, и частично в друг. Пазарът на аптечни софтуери е свободен и всеки договорен партньор на НЗОК има възможността да предпочете да работи с избран от него софтуер.

НЗОК отбелязва, че проблеми са възникнали само при част от аптеките, договорни партньори на НЗОК. По-голямата част от тях коректно са извършвали задълженията си по верифициране на опаковките, спазвайки нормативната уредба и дадените указания, изготвени от НЗОК и БОВЛ". 

Повече гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase