Къде ще се осъществяват и какви са съветите на лекарите

По повод 17 май – Световният ден за борба с хипертонията, и тази година ще се проведе кампанията „Май месец за мерене“ с безплатни прегледи и консултации. Такива ще има в различни градове в България, включително пред Военномедицинската академия. От 10 до 16 часа пред болницата ще бъдат извършвани безплатни прегледи от кардиолози. Не се изисква предварително записване или направление от личен лекар.

Кои са най-полезните плодове през пролетта

Целта на инициативата е да повиши обществената осведоменост за нуждата от проверка и контрол на кръвното налягане. Повишаването му остава най-важният и водещ фактор, допринасящ за смъртността и преждевременното развитие на множество заболявания в световен мащаб.

Статистиката сочи, че все повече млади хора страдат от хипертония. Диагноза се поставя много лесно – чрез правилно измерване на артериалното налягане, посочи кардиологът проф. Арман Постаджиян.

По думи на медици над 50% от случаите на инфаркт, инсулт и сърдечна недостатъчност се дължат на хипертония. „Апаратът засече предсърдно мъждене на една дама днес. Това е заболяване, за което повечето хора не знаят. Сега можем да го открием и да насочим пациентите към кардиолог, тъй като заболяването може да бъде много опасно в различни ситуации”, посочи студентът по медицина Калина Енева.

Фактори като тютюнопушене, алкохол и недоспиване влияят негативно на сърцето. Лекарите съветват да не посоляваме храната и да не забравяме да се движим. Третата препоръка е да внимаваме какво консумираме.

Репортер: Габриела Георгиева

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase