Изграждането на трасето започна в края на март миналата година

Прерязаха лентата на нов участък от автомагистрала „Хемус”. Преди автомобилите да тръгнат по него инспекция на трасето направиха премиерът Бойко Борисов и министри от кабинета. Новата отсечка е с дължина 9 километра. Сметката показвала, че новите 9 километра ще съкратят с около 30 минути пътя до морето.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Изграждането на трасето започна в края на март миналата година и приключи 6 месеца по-рано от предвидения срок.

„В Гърция ще ви взимат по 5 евро за такъв път. В България е безплатно. Това ми е най-големият грях – карането безплатно”, поясни Борисов.

В строителството на отсечката са положени близо 104 000 тона асфалт, а за осигуряването на безопасността на движение са монтирани 40 км мантинели и 24,5 км предпазни мрежи.

„Аз съм се возил, когато беше планина. После насипи,кал,скала и вече е факт това огромно съоръжение. Ще видите работи се усилено, за да завършим и частта в посока Плевен”, поясни Борисов.

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

На различен етап на изпълнение са още 150 км от автомагистралата, които се финансират със средства от републиканския бюджет. Целта е строителството на цялото трасе да приключи до 2023 г.

„Ако сме така стабилни, при този ръст на икономиката и приходи, в рамките на 3-4 години ще завършим магистралата“, посочи Бойко Борисов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.